Lån uten sikkerhet

Når du låner penger vil du bli spurt eller du vil bli bedt om og enten stille sikkerhet eller om du har lyst til å stille sikkerhet. Hva som passer deg best og hva slags sikkerhet du stiller kommer veldig an på hva banken ønsker eller aksepterer. Du kan med andre ord be om lån med sikkerhet eller lån uten sikkerhet når du tar turen innom banken. Husk derfor på at du har disse to valgene.

Sikkerhet

Sikkerhet betyr at du må gi banken noe for at de skal låne deg penger som de kan til nød selge slik at de kan få inn pengene de har lånt deg på en annen måte. Dette er den mest vanlige formen å låne bort penger på. Er du en bedrift og ønsker 200 millioner kroner for å kjøpe deg et skip til 300 millioner kroner må du si til banken at banken kan få en rett til å selge båten og ta sine 200 millioner kroner først. Det samme prinsippet gjelder med hus. Kjøper du deg et hus vil banken ta seg til rette og selge huset ditt i siste instans om du ikke betaler på lånet ditt.

Sikkerhet er en form for garanti, som ikke er en helt sikker garanti, for at banken skal få tilbake de verdiene de har lånt deg. Om du ikke har disse garantiene kan du fortsatt låne penger, men du kan ikke låne penger til de prosentene som er vanlig å låne til når du gir sikkerhet. Det er hele poenget med sikkerhet, nemlig skille mellom risiko og hvordan man skal betale for denne risikoen.

Sikkerhet og risiko

Alle som låner ut penger til noen som trenger det lever i en uvisshet om at pengene ikke nødvendigvis kommer tilbake til dem. Det er alltid en sjanse for at banken som utlåner ikke får tilbake noe eller alle pengene sine. Hvordan man skal ta høyde for mulige tap er gjennom prising av alle lån. Det vil si at de som garantert betaler tilbake de pengene som de har lånt vil måtte betale en litt høyere pris selv om de kunne ha fått billigere lån. Det er ikke helt sånn på alle, men når vi snakker om lån uten sikkerhet vil renten komme inn mye mer og bestemme hvor mye du må betale.

Lån uten sikkerhet viser ganske raskt hvor mye det kan koste og hvor lite det kan koste å låne penger. Må du betale 18% for et lån uten sikkerhet sier banken med dette til deg at du er en risikokunde og at du mest sannsynlig ikke vil betale i tide og at du kanskje ikke vil betale tilbake lånet i det hele tatt. Hva du da bør gjøre er å snakke med banken eller stramme opp din inntekt slik at du får bedre tall på din skattemelding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *